NLP

Wat is NLP en wat betekent het voor mij?

Neuro Linguïstisch Programmeren, vaak afgekort tot NLP, is de praktijk van het begrijpen van hoe mensen hun denken, voelen, taal en gedrag organiseren om de resultaten te behalen doormiddel van hun communicatie. NLP biedt mensen een methodologie om uitstekende prestaties van genieën en leiders in hun vakgebied te modelleren. NLP wordt ook gebruikt voor persoonlijke ontwikkeling en voor succes in het bedrijfsleven.

 

Maar wat is NLP dan precies?

Je zou NLP kunnen zien als een handleiding voor jouw brein. Doormiddel van verschillende tools en technieken, ga je leren effectief te communiceren met jezelf en met anderen. Tools en technieken die je leren doelgericht en effectief te communiceren.

 

Hoe werkt dit?

Neuro

Elk individu heeft zijn eigen unieke mentale filtersysteem opgezet voor het verwerken van de miljoenen stukjes data die door de zintuigen worden geabsorbeerd. Onze eerste mentale kaart van de wereld bestaat uit interne beelden, geluiden, bewustzijn, interne gewaarwordingen, smaken en geuren die zich vormen als gevolg van het neurologische filterproces. Dit noemt men in NLP de eerste mentale kaart, in het Engels ‘First Access’.

Linguïstisch

We geven dan een persoonlijke betekenis aan de informatie die we van de buitenwereld ontvangen. We vormen onze tweede mentale kaart door taal toe te kennen aan de interne beelden, geluiden en gevoelens, smaken en geuren, en zo een dagelijks bewust bewustzijn te vormen. De tweede mentale kaart wordt de Taalkundige Kaart genoemd.

Programmeren

Vervolgens treedt er een gedragsrespons op als gevolg van neurologische filterprocessen en de daaropvolgende taalkundige kaart. Dit is het moment waarop jouw manier van reageren wordt gevormd en hieruit volgt de output.

Waarom is dit interessant?

NLP helpt je om met een ander perspectief naar jezelf en anderen te kijken. Je leert begrijpen waarom je dingen doet zoals je ze doet en leert hoe je dit zou kunnen veranderen. Hoe reageer (communicatie en gedrag) jij op datgeen wat je waarneemt en hoe zou je dit anders (effectiever) kunnen doen?

 

Wat betekent dit voor mij?

In 2010 kwam ik voor het eerst in aanraking met NLP. Op dat moment begaf ik mij in een managementfunctie en las ik online over NLP. Het trok direct mijn aandacht en ik besloot mezelf hierin te verdiepen doormiddel van een opleiding; de NLP Practitioner.

Het effect was direct merkbaar voor mezelf, zowel privé als zakelijk. Ik heb mezelf leren begrijpen en leren begrijpen waarom mijn medewerkers reageren zoals ze dat doen. Doordat ik bewust nadacht over mijn communicatie heb ik beter leren communiceren met mijn medewerkers en leerden we elkaar beter begrijpen. Dit had een zeer positief effect op de resultaten van het team.

In 2013 besloot ik mezelf verder in de wereld van NLP te dompelen. Door de opleiding NLP Master Practitioner te volgen leerde ik weer meer tools en technieken kennen die ik kon toepassen in het leven. Door te focussen op wat wel lukt in plaats van hetgeen wat niet lukt ben ik ook veel positiever in het leven gaan staan. Ik werd zekerder over mijn communicatie en hierdoor voelde ik me mentaal ook sterker; het heeft me doen groeien in mijn leiderschap.

Ook in de privésfeer merkte ik dat ik de mensen om me heen beter heb leren kennen. Het voelde soms alsof ik de mensen die ik al jaren ken opnieuw leerde kennen. Het is zoveel fijner als je elkaar echt begrijpt en ook weet hoe je dingen voor elkaar kunt krijgen doormiddel van de toon van je eigen communicatie. Een mooi gezegde vond ik: de reactie die je van iemand ontvangt, is het product van je eigen communicatie.

In het kader van altijd blijven ontwikkelen heb ik besloten afgelopen juli (2020) opnieuw de NLP Practitioner & NLP Master Practitioner te volgen, omdat dit voor mij in de coachpraktijk een onmisbare rol heeft gekregen. Ben je benieuwd naar wat NLP voor jou kan betekenen? Daar help ik je uiteraard graag bij.

Deel dit artikel

× Chat